Λαχανοντολμάδες νηστίσιμοι

  • 1 λάχανο σφιχτό μετρίου μεγέθους
  • 350 γρ. ρύζι τύπου γλασέ (3/4 του πακέτου των 500 γρ.)
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 ματσάκι φρέσκο μαιντανό
  • 1/2 ματσάκι φρέσκο άνηθο
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 2 σφηνάκια χυμό φρέσκου λεμονιού (1 για τη γέμιση, 1 για τη σάλτσα)
  • 2 κ.σ. νισηστέ
  • 1 κύβο λαχανικών (προαιρετικά για ενίσχυση στη σάλτσα)


  • Πώς το κάνουμε:

    Βήμα 1
    1) Βράζω το λάχανο για 10' αφού αφαιρέσω όσο μπορώ το χοντρό μέρος του κοτσανιού. Μπορώ να ενισχύσω τη γεύση με έξτρα λαχανικά (1-2 καρότα, σελινόριζα). Αφήνω να κρυώσει, κρατάω το ζωμό.
    Βήμα 2
    2) Ετοιμάζω τη γέμιση σ΄ένα μπωλ: ψιλοκόβω τα κρεμμυδάκια, το ξέρό, σκόρδο, μαιντανό, άνηθο. Προσθέτω το ρύζι, αλάτι, πιπέρι, κύμινο, το 1 σφηνάκι χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο και ανακατεύω.
    Βήμα 3
    3) Βγάζω προσεκτικά τα φύλλα απ΄το λάχανο. Τα χοντρά κομμάτια και τυχόν άλλα λαχανικά που βράσαν με το λάχανο τα προσθέτω στο πάτο του σκεύους που θα μαγειρέψω.
    Βήμα 4
    4) Ετοιμάζω τους λαχανοντολμάδες τυλίγοντας όπως στα ντολμαδάκια ή μπουρεκάκια.
    Βήμα 5
    5) Γεμίζω το σκεύος μου. Προσθέτω τα 3/4 του ζωμού που έβρασα το λάχανο. Αν χρειαστεί συμπληρώνω με νεράκι. Πρέπει σχεδόν να καλύπτονται. Τους σκεπάζω μ ένα πιάτο και σιγοβράζω για περίπου μία ώρα.
    Βήμα 6
    6) Σάλτσα: Βράζω το ζωμό που έχω κρατήσει και συμπληρώνω αν χρειάζεται νεράκι. Χρειάζομαι γι αυτή τη ποσότητα περίπου 2 φλ.ζωμό. Ενισχύω με το κύβο λαχανικών.
    Βήμα 7
    7) Ενώνω το χυμό λεμόνι με το νισηστέ (1 κ.σ. για κάθε φλυτζάνι ζωμό) και το ρίχνω στο ζωμό που βράζει ανακατεύοντας ταυτόχρονα.
      Βήμα 8
      8) Σερβίρω βάζοντας τους λαχανοντολμάδες σε πιατέλα και ρίχνοντας από πάνω την λεμονάτη σάλτσα. Πασπαλίζω με ψιλοκομένο μαιντανό και φρεσκοτριμένο πιπέρι.


      Δεν υπάρχουν σχόλια:

      Δημοσίευση σχολίου