ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΝΗΣΤΊΣΙΜΟΙ
200 γρ. Σπορέλαιο
4 κουταλιές σούπας άχνη ζάχαρη
1 κουταλιές σούπας λικέρ μαστίχα
1 βανίλια
2 κουταλιές σούπας χυμό πορτοκαλιού
½ κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
100 γρ. αμύγδαλο ψημένο και χοντροκομμένο κατά προτίμηση με τον φλοιό του.
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (εάν χρειασθεί συμπληρώνουμε.)
Αχνη ζάχαρη
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170-180 βαθμούς.
Μέσα σε ένα μπολ βάζουμε τα υγρά, τη ζάχαρη, τη βανίλια και ανακατεύουμε έως ότου ομογενοποιηθούν τα υλικά μας.
Προσθέτουμε λίγο αλεύρι, ανακατεμένο με το μπέικιν πάουντερ.
Συνεχίζουμε προσθέτοντας τα αμύγδαλα και το υπόλοιπο αλεύρι λίγο-λίγο, μέχρι να έχουμε μια ζύμη απαλή που να πλάθεται.
Πλάθουμε στο σχήμα της αρεσκείας μας και τους τοποθετούμε σε αντικολλητικό ταψί.
Ψήνουμε για 20 λεπτά στους 170-180 βαθμούς Κελσίου.
Μόλις βγουν από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσουν και πασπαλίζουμε με μπόλικη άχνη ζάχαρη.
ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΛΙΑΡΟΥ
ΥΛΙΚΑ:
300 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος
125 γραμμάρια αμύγδαλο
½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα βανίλια
110 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
25 γραμμάρια Ρούμι μαύρο
600 γραμμάρια αλεύρι
Άχνη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση:
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με την άχνη σε δυνατή ταχύτητα για περίπου 20 λεπτά. (Όσο περισσότερο το χτυπάμε τόσο καλύτερη θα γίνει η ζύμη.)
Παράλληλα, χονδροκόβουμε τα αμύγδαλα αφού προηγουμένως τα έχουμε ψήσει στους 160οC έως ότου πάρουν χρυσαφί χρώμα και τα έχουμε απλώσει σε μία λαδόκολλα .
Ρίχνουμε το αλεύρι, το μπέικιν και την βανίλια στο χτυπημένο βούτυρο σταδιακά.
Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και στη συνέχεια το ρούμι. Συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 10 λεπτά.
Πλάθουμε τους κουραμπιέδες στρογγυλούς σε διάμετρο 3 χιλ. πιέζοντας με το δάχτυλό μας ελαφρώς την κορυφή. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για 15-20 λεπτά.
Τους βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά και τους βουτάμε στην άχνη.
Τους τοποθετούμε σε μία πιατέλα σε σειρά και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία πολλές φορές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου